Cómpeta ligger i ca. 640 m. højde. Det er en hyggelig bjergby i Andalusien med en god atmosfære. I byen er der mange små butikker og ikke mindst mange gode restauranter. Hver lørdag er der et lille marked.

Centrum for byen er det hyggelige torv ved kirken – Plaza Almijara – med gode caféer og velbesøgte restauranter. Kirken er fra 1500-tallet, og er stort set den eneste bygning i byen, der ikke er hvid.

Cómpeta er kendt som den hvide by. Området omkring Cómpeta byder på mange flotte vandremuligheder med et rigt dyre- og planteliv. Og er det for varmt til gåture, er der en meget fin swimmingpool ved byens største hotel – Hotel Balcón – som man kan købe dagsbilletter til. Ved hotellet er der også en tennisbane, som kan bookes på hotellet

Cómpeta har også en stor og flot kommunal svømmehal, som har åben det meste af året. Her er der også padel tennis baner. Baner bookes i svømmehallens reception.

Endelig er yoga meget populært – se:  https://www.facebook.com/yogacompeta/

 

Competas historie

Byen blev grundlagt af romerne og navnet betyder ”vejknudepunkt”. Byen var dengang et knudepunkt for to vigtige veje: Én der gik fra La Alpujarra til La Axarquía og én der gik fra kysten op til Granada. I dag har byen ikke længere betydning som knudepunkt, men der er masser af andre gode grunde til et besøg.

Et besøg i byen bør starte og slutte på Plaza Almijara, den centrale plads.

I dag er pladsen livlig med hyggelige fortovsrestauranter, men tidligere, da byen stadig fortrinsvis levede af landbrug, var pladsen stedet hvor daglejerne ventede hver torsdag på at blive hyret. Ved pladsen ligger også kirken ”Nuestra Señora de la Asunción”, der har fejret 500 års jubilæum. Ved den lejlighed fik kirken en særlig pavelig velsignelse.

Tidligere lå byens gamle Mercado Municipal ved siden af kirken, men den blev revet ned, og i stedet har byrådet i 2009 opført en slags plads, som de kalder ”El Paseo de las Tradiciones”. Her har man opført mosaikker, der viser scener fra byens liv i fordums tider

HISTORIE